BildearkivForsideKontaktSitemapEngelskNorsk
NCE-SE.NO > Nyheter > Suksess i anleggs- og landbruksmarkedet

Nyheter

Suksess i anleggs- og landbruksmarkedet

Semcon Devotek har utviklet magnetbremsløsning for traktorer i samarbeid med GKN Land Systems. Midler av innovasjonsrammen fra Innovasjon Norge bidro til at prosjektet kom raskt i gang.

Tractor Retarder er utviklet av Semcon Devotek og GKN Land Systems

Bremseenheten ”Tractor Retarder” kan monteres på hvilken som helst traktor. Den er utviklet av Semcon Devotek i samarbeid med GKN Land Systems i Vestby. F.v. Kjetil Kopland og Frode Bergan i Semcon Devotek. Foto: NCE SE

– Suksessen med dette produktet viser at på Kongsberg finnes det ressurser til å jobbe i flere markeder enn olje- og gass- og forsvarsindustrien, sier Kjetil Kopland i Semcon Devotek som har designet og produsert den nye løsningen.

Dekket et behov
Via en samarbeidspartner kom Semcon Devotek i kontakt med GKN Land Systems i Vestby som importerer magnetbremsløsning til lastebiler og busser fra franske Telma til Norge. GKN Land Systems så behovet for løsningen på traktorer.

– Jeg tente på ideen med en gang fordi det har blitt tillatt med høyere hastighet og totalvekt på traktoren. Traktoren har dermed gått fra å være et kjøretøy for bonden, til å bli et universalkjøretøy for flere bransjer – som entreprenør- og anleggsbransjen, sier Kopland som i tillegg til å være mekanisk designer i Semcon Devotek er bonde. – Med en høyere totalvekt som skal retarderes fra en høyere hastighet, samt endrede bruksområder, er det et behov for magnetbremsløsning også på traktorer.

Sammen har de to bedriftene nå tilpasset den magnetiske bremsen for bruk på traktorer. Produktet monteres i front på alle typer traktorer og er koblet til kraftuttaket.

En ”snakkis” under Agroteknikk-messen
GKN Land Systems har vært bindeleddet mot forhandlerne, Semcon Devotek har stått for den mekaniske designen og tekniske gjennomføringen. Prototypen, “Tractor Retarder”, ble klar til Agroteknikk-messen i november 2015 og høstet enormt mye oppmerksomhet.

– Tractor Retarder ble en ”snakkis” under messen. Det er moro at et så enkelt og lite produkt kan fange så stor interesse. Og det er spesielt bra at vi fikk vist at Semcon Devotek kan utvikle produkter også for anleggs- og landbruksmarkedet, sier Kopland. Ti bremseenheter er solgt og på vei ut i det norske markedet.

100 000 fra innovasjonsrammen
Det er det første produktet Semcon Devotek har utviklet for dette markedet. Bedriften ønsket å gjøre en investering og ta en risiko med prosjektet fordi de vil etablere seg som en aktør i et, for dem, helt nytt markedsområde: anleggs- og landbruksmaskiner.

– Siden det er vanskelig å prise seg riktig når vi skal inn i et nytt marked, måtte vi få bransjekunnskap. NCE Systems Engineering bidro med 100 000 kroner av innovasjonsrammen. Med de midlene kom vi fort i gang med å lære markedet å kjenne og kunne starte utviklingen av magnetbremsen tidligere, sier program manager Frode Bergan i Semcon Devotek.

NCE Systems Engineering ble tildelt to millioner kroner av innovasjonsrammen fra Innovasjon Norge i 2015.

– Dette er ett av en lang rekke prosjekter som Innovasjonsrammen har utløst og viser viktigheten i et virkemiddel som er raskt, ubyråkratisk og effektivt fordi beslutningen tas der hvor prosjektinnsikten er best (nær brukerne). Innovasjonsrammen er et eksempel til etterfølgelse dersom virkemiddelapparatet skal kunne stimulere til effektivitet i fornyelsen av norsk industri, sier daglig leder i NCE Systems Engineering, Torkil Bjørnson.

Tractor Retarder er utviklet av Semcon Devotek og GKN Land Systems. Foto: Espen Syljuåsen
Den fastmonterte bremseenheten ”Tractor Retarder” har en egenvekt på 74 kilo inkludert ramme. Målet er et den på sikt skal kunne kombineres eksempelvis med en brøyteplate. Foto: Espen Syljuåsen/Traktor-magasinet.

 


 Utskriftsvennlig versjon
Skrevet 03.05.16Fakta:
  • I siste nr. av magasinet Traktor testes ”Tractor Retarder”. Reportasje og video fra testen

  • Semcon Devotek har utviklet og produsert magnetbremsløsning for traktorer i samarbeid med GKN Land Systems i Vestby. Produktet har fått navnet "Tractor Retarder". Selve magnetbremsløsningen er et eksisterende standardprodukt for busser og lastebiler.

  • Ti enheter av ”Tractor Retarder” er solgt og på vei ut i markedet rundt omkring i Norge.

  • For Semcon Devotek er det muligheter for videre utviklingsoppgaver og for oppgaver til verkstedet. Kopland har allerede designet en kombinert brems med støtfanger for traktorer som vil gi økt trafikksikkerhet.

  • Innovasjonsrammen til Innovasjon Norge skal stimulere til økt innovasjon gjennom flere felles innovasjons- og forskningsprosjekter mellom bedrifter. Den skal være utløsende for gode prosjekter som det er vanskelig å starte opp ellers, og den skal bidra til at viktige samarbeidsmuligheter kommer raskere i gang.