Toppindustrisenteret trenger innspill
Skrevet 14.11.16Det nylanserte prosjektet Toppindustrisenteret trenger innspill for å jobbe konkret med fremtidens industri og næringsliv. Behovet ble understreket av innovasjonsdirektør Sverre Gotaas i Kongsberg Gruppen under næringslivskonferansen Kongsberg Summit 10. november.

Kongsberg Summit

Innovasjonsdirektør Sverre Gotaas i Kongsberg Gruppen ønsker næringslivet velkommen til å gi innspill og bidra i jobben med etableringen av Toppindustrisenteret. Foto: Per Skøien/NCE SE

– Vi trenger innspill til videre jobbing i prosjektet. Så mange som mulig. Det er bare å ta kontakt, sier Sverre Gotaas.

Han var invitert til Kongsberg Summit for å presentere Toppindustrisenteret, og for å snakke om hvilken kompetanse som trengs i fremtiden.

Qvam-initiativ
Tidligere konsernsjef i Kongsberg Gruppen, Walter Qvam, lanserte Toppindustrisenteret under Arendalsuka i august. Det var Qvam og Kongsberg Gruppen (KOG) som tok initiativet til etableringen av senteret. Etterhvert er ni andre store norske virksomheter også med. Foruten KOG står DNV-GL, Telenor, DNB, Wilhelmsen, FERD, Statoil, Yara, Aker og Schibsted Media Group bak.

Hilde Tonne (tidligere konsernsjef i Telenor) er ansatt som prosjektleder for Toppindustrisenteret. Tonne deltok også under Kongsberg Summit som en av debattdeltakerne som diskuterte resultatet av det amerikanske presidentvalget.

Toppindustrisenteret har hovedfokus på den digitale transformasjonen som skjer i både næringslivet og i folks hverdag.

– Det er industriens digitale transformasjon som er viktig. Dersom vi ikke henger med i digitaliseringen her til lands, vil vi miste konkurransekraft i forhold til våre konkurrenter utenlands, sa innovasjonsdirektør Gotaas i et tidligere intervju med NCE SE.

Den mest langsomme dagen
Fra scenen på Kongsberg Summit fremhevet Gotaas tre viktige punkter som Toppindustrisenteret skal fokusere:

– Vi skal bidra til vekst i SMBer (Små og mellomstore bedrifter), vi skal fokusere på utdanning og forskning innen digital teknologi og vi skal skape et nasjonalt samlingspunkt som skal tiltrekke seg internasjonale partnere. Kongsbergmiljøet er en viktig byggekloss i dette arbeidet, sier Gotaas.

Innovasjonsdirektøren er opptatt av at tankesettet i næringslivet må endres siden den teknologiske og digitale utviklingen skjer så ekstremt raskt.

– Dette er den langsomste dagen i resten av deres liv. Tenkt litt over det, sier Sverre Gotaas for å understreke endringstakten vi alle er utsatt for.

Kompetansebehov
Sverre Gotaas brukte også noe av sin foredragstid til å snakke litt om kompetansebehovet han mener vil komme i fremtiden.

– Vi tenker nok at dagens lastebilsjåfører ikke trenger noen universitetsgrad for å gjøre jobben sin. Slik vil det ikke være i fremtiden. Jeg tror man i fremtiden nettopp må ha en universitetsgrad for å være lastebilsjåfør. I fremtiden vil man antakelig ikke komme til å kjøre selve bilen – men ”sjåføren” vil styre en hel flåte, sier han.

Det går fort i kompetansesvingene, og innovasjonsdirektøren eksemplifiserte dette med at dagens fagarbeider vet mer om sitt fag enn det ingeniørene gjorde for 20 år siden.