Ti år med masterstudier
Skrevet 16.06.16Etter ti år med Systems Engineering på timeplanen er det uteksaminert 160 mastergradstudenter i Kongsberg. Tirsdag feiret Norsk Institutt for Systems Engineering (NISE) sitt tiårsjubileum. – Jeg er veldig stolt over det vi har fått til, sier instituttleder Leif Næss.

NISE 10 år

F.v. Kristin Ørmen Johnsen, Tore Myrvold og Torkil Bjørnson. Alle foto: NCE SE

Historien bak NISE er en ti år sammenhengende offensiv beretning om samarbeid mellom en rekke teknologibedrifter, det akademiske miljøet på Kongsberg og flere anerkjente internasjonale universitet.

Det var i 2006 at Høgskolen i Buskerud (nå Høgskolen i Sørøst-Norge), det amerikanske Stevens Institute of Technology, NCE Systems Engineering og næringslivet på Kongsberg etablerte Nordens første masterstudie i Systems Engineering med Kongsberg som studiested.

Ble utfordret
Denne uken var det tid for feiring av de første ti årene. Markeringen skjedde på Krona i Kongsberg, og tok for seg historien til NISE – fortalt av nøkkelpersoner bak suksessen.

I 2006 var Kristin Ørmen Johnsen rektor på Høgskolen i Buskerud. I dag er hun stortingsrepresentant, og var først på talerlisten under tiårsmarkeringen.

– Partnerskapet mellom industrien og høyskolen er nøkkelen bak dette programmet. Og jeg må få fremheve fire personer som har stått sentralt i utviklingen av studiet. Det er Halvor Austenå, Rolf Qvenild, Torkil Bjørnson og Leif Næss, sier Ørmen Johnsen.

Ørmen Johnsen benyttet også anledningen til å utfordre NISE i sin videre drift.

– Jeg vil utfordre dere på hvordan dette studiet i fremtiden kan bli en del av det grønne skiftet i olje- og gassindustrien, sier Kristin Ørmen Johnsen.

Leif Næss
NISEs instituttleder Leif Næss var tydelig stolt da han fortalte sin historie rundt instituttets utvikling.

Stolt leder
Programmet under jubileumsmarkeringen var innholdsrikt og startet med en fagleksjon om Systems Engineering og kvalitetssikring. Den sto Tore Myrvold for. Myrvold arbeider i Det Norske Veritas – Germanischer Lloyd.

NISEs instituttleder Leif Næss var tydelig stolt da han fortalte sin historie rundt instituttets utvikling. Han var tydelig på at målsettingen for NISE er å bli den ledende Systems Engineering-institusjonen i Europa innen 2025.

– Jeg er veldig stolt av det vi har fått til, og det vi står for i dag, sier Næss.

Daglig leder Torkil Bjørnson i NCE SE sa i sin tale at han er stolt over at Kongsberg produserer kunnskap som nå eksporteres til hele verden gjennom utdannelsen som blir gitt på NISE.

NCE SE har gjennom årene bidratt med 28 millioner kroner til utdanningsprogrammet.

NISE 10 år
F.v. Gunnar Berge, Mo Mansouri og Aud Trondvold.

Besøk fra Stevens
Gunnar Berge var den første ansatte i NISE sammen med Rolf Qvenild. Berge ga en levende beskrivelse av hvordan tanken om et Systems Engineering-studium på Kongsberg ble unnfanget og hvilke innovative tanker som lå til grunn for at studiet så dagens lys.

Samarbeidet med internasjonalt anerkjente akademiske institusjoner har vært helt sentralt i utviklingen av NISE. Utveksling av studenter på tvers av landegrenser blir betegnet som avgjørende. Derfor var det ekstra stas at doktor Mo Mansouri fra Stevens Institute of Technology i New York var tilstede under markeringen.

– Det er alltid flott å se norske studenter som kommer til oss og intraherer med andre studenter fra hele verden. Jeg gleder meg til å se dem igjen, sier Mansouri.

Til slutt i talerrekken var Aud Trondvold fra Kongsberg Gruppen.

– Ja, dette studiet har vært en suksess. Min melding til studentene er at de må fortsette å være relevante i sin kompetanse, sier Trondvold.

Hun benyttet også anledningen til å rose samarbeidet mellom høyskolen og industrien i dette utdanningsprogrammet.