Testkjører autonom buss i Kongsberg
Skrevet 29.09.16Kongsberg er i disse dager arena for omfattende testkjøring av en autonom buss. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen var av de første passasjerene, og han omtaler prosjektet som fantastisk og fremtidsrettet.

Autonom buss testes i Kongsberg. Foto NCE Systems Engineering

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen klipper snora for testkjøring av den autonome bussen på Kongsberg. Til venstre er Olav Madland fra Acando, og til høyre ser vi næringssjef Ingar Vaskinn i Kongsberg kommune. Begge foto: Per Skøien, NCE SE

– Det er første gang i Norge at publikum får mulighet til å være testpassasjerer i en autonom (førerløs) buss. Vi er stolte over at dette skjer i Teknologibyen Kongsberg, sier næringssjef Ingar Vaskinn i Kongsberg kommune.

Bussen som testes er en minibuss proppfull av sensorer og elektronikk. Den er programmert til å kjøre en definert rute. Bussen har kapasitet til å ta 12 passasjerer. På Kongsberg er det satt en begrensning på fem passasjerer, og en sikkerhetsansvarlig må være med når bussen kjører. Bussen har en makshastighet på 25 km/t.

Det er Kongsberg kommune sammen med Acando som er ansvarlige for testkjøringen. Acando er selskapet som har sørget for at den autonome bussen har kommet til Norge for testing.

Fantastisk spennende
Statsråd Ketil Solvik-Olsen klippet torsdag snoren til prosjektet, og var selv en av de første passasjerene om bord.

– Dette er fantastisk spennende, og skaper helt nye muligheter å tenke kollektivtransport på. Dette er fremtiden, sier samferdselsministeren.

Solvik-Olsen understreker at koblingen mellom teknologi og transport på denne måten vil kunne endre folks reisevaner i fremtiden, og at dette er omstillingsarbeid i praksis.

– Det spesielle ved testingen i Kongsberg er at publikum får lov til å være med bussen. Det er interessant og spennende å kunne eksponere denne reisemåten for folk flest, sier statsråden.

Autonom buss testes i Kongsberg. Foto NCE Systems Engineering
Her er den førerløse bussen på tur på Kirketorget på Kongsberg. Blant passasjerene er samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Industrialisering
Kongsbergindustrien har over mange år jobbet med autonome systemer, og det er derfor naturlig at testkjøringen legges til Kongsberg. Daglig leder Torkil Bjørnson i NCE Systems Engineering på Kongsberg har stor interesse av å følge testingen denne uken.

– Jeg skal ha møte med representanter for prosjektet. Vi skal diskutere hvilke muligheter dette kan bety for kompetanseklyngen på Kongsberg, og hvorvidt Kongsbergmiljøet kan bidra til industrialisering av denne teknologien, sier Bjørnson.

I forbindelse med testkjøringen arrangeres det også en konferanse for samferdselsaktører, industrien og næringslivet. Konferansen tar for seg utfordringer innen transport og samferdsel, og har fått tittelen ”Framtidens transportløsninger – fra visjoner til realiteter”.