Spennende ny utdanning på Kongsberg
Skrevet 22.02.16Direktør Terje Bråthen i Kongsberg Defence Systems divisjon Aerostructures snakket varmt om fagopplæring i kompositt for 140 elever fra videregående skole. Nå blir det nytt studium i faget på Kongsberg.

Terje Bråthen om utdanning innen kompositt Kongsberg

Direktør Terje Bråthen i Kongsberg Defence Systems divisjon Aerostructures, holdt foredrag for 140 elever fra videregående skole om fagutdanning innen kompositt. Begge foto: NCE SE/Per Skøien

Kommende høst starter Kongsberg videregående skole opp et helt nytt studium i Norge. Plast- og komposittfag VG2 er en landslinje med 15 studieplasser som har søknadsfrist 1. mars. Sist onsdag var det i den forbindelse invitert til ”åpen dag” for Teknisk Industriell Produksjon (TIP)-elever fra Kongsberg og distriktet rundt.

Arrangementet var hos Kongsberg Defence Systems´ kompsittfabrikk på Arsenalet i Kongsberg. I den hypermoderne fabrikken lages det blant annet deler til det nye jagerflyet Joint Strike Fighter (F-35).

Dyktige fagfolk
Terje Bråthen tok elevene med på en reise i hva bedriften er, og hvilke produkter som tilvirkes. Han understreket at det i fremtiden blir stort behov for fagarbeidere innen komposittfaget, blant annet på Arsenalet.

– Trolig skal det produseres over 3 000 F-35 de neste 30 årene. Det vil påvirke etterspørselen etter denne typen kompetanse. Kunnskap og dyktige fagfolk må til for å gjøre det vi får til her på Arsenalet, sier Bråthen.

Han fortalte også elevene om sin egen bakgrunn, og viste frem et litt falmet klassebilde fra da han selv gikk maskinarbeiderlinjen på Tinius Olsens videregående skole i 1979–80.

– Her ser dere – man vet aldri hvor langt en slik utdannelse kan føre dere, smilte Bråthen.
De 140 elevene ble tatt med på en detaljert omvisning på Arsenalet, og fikk god innsikt i hva denne utdannelsen kan føre til av arbeidsoppgaver fremover.

Kjempespennende
Trond B. Nykaas og Anne Caroline Aasheim er elever på VG1 TIP-fag på Kongsberg videregående skole. De deltok under åpen dag og synes den nye komposittutdanningen høres kjempespennende ut.

– Vi regner med å søke plast- og komposittfag VG2 fra høsten av, sa de to etter omvisningsrunden.

Spennende med komposittfag
Elevene Trond B. Nykaas og Anne Caroline Aasheim fra Kongsberg videregående skole syntes den nye komposittutdanningen hørtes spennende ut.

Kamp om plassene
Daglig leder Stein Sandvold i opplæringsbedriften K-tech snakket også til elevene om det nye faget, og hvilke muligheter K-tech kan by på etter VG2.

– Vi har over 300 søkere til våre 25–30 læringplasser årlig. Det sier seg selv at man må gjøre det bra på skolen for å få kontrakt. Det er en hard kamp, sier Sandvold og legger til at jobbmulighetene er gode etter at man er ferdig med læretiden hos K-tech:

– Over 90 prosent av våre lærlinger får jobb etterpå. Det er vi meget godt fornøyd med, sier han.

K-tech eies av Kongsberg Defence & Aerospace, FMC Technologies og GKN Aerospace Norge.