Internasjonal Systems Engineering-konferanse
Skrevet 14.06.16Systemer for kunnskapsoverføring var blant temaene under det omfattende programmet på konferansen System of Systems Engineering Conference (SoSE 2016) på Kongsberg denne uken.

SoSE2016

Professor Gerrit Muller (t.v.) ved Høgskolen i Sørøst-Norge er med og arrangerer den internasjonale System of Systems Engineering Conference (SoSE 2016) på Kongsberg denne uken. Her sammen med grunnleggeren av konferansen Mo Jamshidi fra University of Texas San Antonio i USA. Begge foto: Per Skøien/NCE SE

Det er Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) og universitetet i Twente i Nederland som er arrangører for den ellevte utgaven av SoSE. NCE Systems Engineering er en av konferansens sponsorer.

Til stede på Kongsberg disse fem dagene er rundt 160 deltakere fra et stort antall nasjoner.

– Vi har russere, kinesere, amerikanere, folk fra Singapore og fra mange land i Europa, forteller professor Gerrit Muller.

Muller har de siste åtte årene vært tilknyttet Norwegian Institute of Systems Engineering (NISE) på HSN. Nå er han i vertskapet for konferansen som holder hus på Krona.

Buzz-words
– Konferanseprogrammet er fullt av buzz-words for det vi holder på med: ”Internet of Things”, ”Industry 4.0”, “Knowledge Based Development” og ”Ocean Space” for å nevne noen. Vi stiller oss spørsmålene om hvordan vi skal få disse emnene til å henge sammen og hvordan vi skal få fornuftige løsninger ut av dem, forteller professor Muller når han blir bedt om å si noe generelt om det rikholdige programmet.

Det var Mo Jamshidi fra University of Texas San Antonio i USA som grunnla konferansen. Jamshidi er også tilstede på Kongsberg disse dagene. SoSE-konferansen arrangeres i ulike deler av verden fra år til år. I fjor var Storbritannia vertsland, i år er det Norge og neste år går arrangementet av stabelen på eksotiske Hawaii.

Bidrar for fremtiden
Konferansen er delt i flere ulike temaspor, deriblant ett for industri. Da vi besøkte SoSE 2016 tirsdag formiddag var det flere Kongsberg-baserte foredrag i industrisporet.

Oluf Tonning er prosjektingeniør i missilavdelingen til Kongsberg Defence Systems i Kongsberg Gruppen. Han snakket om hvilke metoder og virkemidler de bruker for å overføre kunnskap og kompetanse fra tidligere generasjoner via dagens virksomhet og til fremtidens utviklere.

– Vi bruker Model-Based Systems Engineering (MBSE) for å ta vare på utviklingsinformasjon i våre produkter, sier Tonning.

Han forklarte at missilene til Kongsberg Gruppen har veldig lang livssyklus. Penguin-missilet som ble utviklet på 1960-tallet, er fortsatt i salg. Det betyr at dette produktet allerede har hatt over 50 år i markedet. Det sier seg selv at de som utviklet Pengiuen ikke nødvendigvis fortsatt jobber på dette programmet.

– Gjennomsnittlig ansettelsesperiode hos oss er 13 år. Det betyr at dokumentasjon rundt utvikling er viktig å ta vare på og gjøre tilgjengelig. Vi bruker modeller som hjelper oss til å vite, forstå eller simulere det vi arbeider med. Vi må derfor bruke et utviklingsspråk som også kan forstås 35 år inn i fremtiden. Vi må kunne gi fremtidige ingeniører svaret på ”Hva tenkte de den gangen? og – hvordan gjorde de det?”, sier Oluf Tonning.

Tonning oppsummerer med at det handler om å sette informasjonen inn i den konteksten den ble skapt i.

SoSE2016
Prosjektingeniør Oluf Tonning i Kongsberg Gruppen holdt foredrag under konferansen. Det samme gjorde Tom Nordgård i FMC Technologies (t.v. på bildet).

Tom Nordgård som er Global Program Manager for System and Product Lifecycle Management i FMC Technologies på Kongsberg holdt også foredrag i denne delen av konferansen. Nordgård snakket om betydningen prosjektet Knowledge Based Development (KBD) har hatt for produktutviklingen i sin bedrift.

– Vi ser svært gode resultater av KBD-tenkningen på tvers av industrier og virksomheter. For vår del har vi klare reduksjoner i antallet ingeniørtimer og prosjektkostnader som følge av KBD-arbeidet, sier Nordgård.

Her kan du se hele programmet på årets konferanse: http://www.sose2016.org/