Entreprenørspirer med kule ideer
Skrevet 02.11.15Før første gang avviklet Høgskolen i Buskerud og Vestfold Innovasjonscamp Buskerud under Teknologidagene. Som en del av programmet fikk 150 unge fra Kongsberg videregående skole utforske temaet "Energi for fremtiden".

null

F.v. Andreas Dahl, John Cotton, Sine Uberg, Katinka Knappskog, Erdal Acan, Sandra Garder Løkken og Marius Skjerve. Alle foto: Eva Jeanette Johnsen, NCE SE

– Målet er å få de unge til og tenke nytt, lære seg å se muligheter, forklarer Mari Viko i Ungt Entrepenørskap Buskerud.

– I dag trener de opp de entrepenørielle egenskapene. De lærer å jobbe selvstendig, se et behov og løse det. Den korte tidsfristen gjør at de må tenke og levere raskt.

Teknologidagene på Kongsberg arrangeres av Kongsberg Næringsforum, i samarbeid med NCE Systems Engineering og Kongsbergskolen. Gjennom hele denne uken bys det på et rikholdig program både for elever, studenter, lærere og næringslivet. Fokus under Teknologidagene er ulike sider av kompetanse og konkurransekraft.

Nye impulser
Innovasjonscampene arrangeres over hele Norge og det er tredje året på rad at hele 1. klasse på studiespesialisering deltar. Før første gang avviklet Høgskolen i Buskerud og Vestfold Innovasjonscamp Buskerud.

Elevene velger en oppgave og jobber med den i grupper før de presenterer den for et panel bestående av folk med fagkompetanse og erfaring innenfor området.

– Det er stort engasjement her i dag, vinnergruppa går videre til nasjonal gründercamp i Trondheim, forklarer Viko.

Anders Dahl i fagpanelet er enig:
– Det er en veldig positiv dag for alle sammen. Det er mange nye impulser og stor entusiasme.

Gruppeprosjekt
F. v. Sulenau Nur, Magne Rusaanes, Mari Martini og Tuva Tøien Bakken.

Såpesensor
Selve presentasjonene er korte og intense, elevene skal pitche ideen sin på 4 effektive minutter.

Gruppe 7 har akkurat holdt en pitch for dommerpanelet og den enkle ideen så ut til å falle i smak. De hadde valgt en oppgave som gikk ut på å skape engasjement rundt klima og miljø.

– Nordmenn vil gjerne være opptatt av miljø, men vi er kanskje litt for late, sier Sine Uberg og fortsetter:
– Det er utgangspunktet for ideen vår, som går på vannsparing.

Ideen er en sensor som styrer vannet. Står såpeflaska på plassen sin, foran sensoren, så renner vannet. Vil man såpe seg inn tar man bort såpa og vannet stopper og skrur seg ikke på igjen før man setter såpeflaska på plass.

– Hvis man dusjer ti minutter hver dag og bruker ett minutt på å såpe seg inn kan man spare 5.840 liter vann i året, informerer Erdal Acan.
– Det var vanskelig først, men etterhvert kom vi fram ideen i fellesskap.  Resten av tiden har vi brukt på å videreutvikle den.

Gruppa er ikke alene om å synes en dag med nytenking er gøy. Inne på et grupperom finpusser gruppe 20 presentasjonen før semifinalen.

– Vår idé er at toget skal kunne produsere noe av strømmen det trenger selv ved å utnytte varmen som oppstår på skinnene, tilfører Magne Rusaanes.
– Vi har lært masse om ulike typer energier i dag, forklarer Mari Martini.