Berget leverer til Norges nye kampfly
Skrevet 02.07.15Berget AS har utklasset internasjonale konkurrenter og er valgt som selvstendig leverandør av deler til F-35. – Inngangsbilletten var coachingprosjektet til NCE Systems Engineering, sier markedssjef Arnstein Frømyr.

Berget AS Foto: NCE SE

– Med AS9100-sertifiseringen kan vi komme oss inn på et marked der vi kan se 10–15 år frem i tid. Vi kan få langsiktige kontrakter som blir grunnbasen i produksjonen vår, sier Geir Brenna (t.v.), Reinulf Bergestig og Arnstein Frømyr (t.h.). Foto: NCE SE

Tidligere i år fikk den familieeide bedriften kvalitetsstandarden som gjør at den kan levere til internasjonal luft- og romfartsindustri. Berget er allerede underleverandør til F-35-flyene via Kongsberg Defence Systems, men nå står de også på egne ben som leverandør av maskinerte deler til kampflyet.

Skodd for fremtiden
– Vi har lyktes fordi vi en del av en industriklynge som har de rette kvalifikasjonene og kjenner de krevende kravene som skal til for å være leverandør, sier Frømyr.

– F-35-programmet i Norge kommer til å ha stor betydning for oss. Vi hadde aldri blitt foretrukken leverandør uten å være AS9100-sertifisert. Det gjør at vi er skodd for fremtiden, sier han.

Minstekravet til den internasjonale flyindustrien for å bruke en mekanisk produsent er AS9100-sertifisering. Sertifiseringen er utbredt blant bedrifter i Europa. I Norge er det svært få bedrifter som kan smykke seg med denne kvalitetsstandarden.

NCE SEs coachingprosjekt
Som medlemsbedrift i NCE Systems Engineering (NCE SE) hadde Frømyr fått kjennskap til coachingprogrammet leverandørutviklingsprosjektet (LUP) kjører i samarbeid med blant annet VRI Buskerud.

– Vi fikk hjelp til å gjennomføre den nye sertifiseringen av noen som hadde erfaring. NCE SE foreslo Roger Dybdal som hadde jobbet i Volvo Aero Norway (nå GKN Aerospace) og det var vi heldige med, sier Frømyr.

Et betydelig potensiale
I første omgang skal Berget levere et mindre volum av maskinerte deler til flyet med en samlet verdi på i overkant av én million kroner. Men potensialet er betydelig.

– Vi ser muligheter for å videreutvikle vår automatiserte produksjonsprosess ytterligere. Det er viktig for Notodden som industriområde å vise at det er mulig å konkurrere om oppdrag innenfor et produksjonssegment der våre konkurrenter har fordel av å operere med lavere kostnadsnivåer, sier Frømyr.

Statssekretær Øystein Bø er svært fornøyd med at en ny norsk bedrift, som tidligere har vært underleverandør, hevder seg i det internasjonale markedet.

Styrker den generelle konkurranseevnen
– Dette viser at ringvirkningene av de store industrikontraktene ikke bare tilflyter norsk industri som underleveranser, men kan være med på å styrke den generelle konkurranseevnen, sier statssekretær Øystein Bø på nettstedet regjeringen.no

– At vi nå har fått en ny norsk bedrift som direkte leverandør i programmet viser at industrien er konkurransedyktig i et høyteknologisk og krevende program. Regjeringen arbeider kontinuerlig med posisjonering av norsk industri inn mot flyproduksjon, og at en SMB-bedrift lykkes er derfor svært gledelig, sier Bø.

Berget har nå 50 ansatte. Ordren og utviklingen de er inne i, vil medføre kompetanseheving for bedriften. Den skal blant annet styrke avdelingene som har med QA og prosjektledelse inn mot aerospace.