BildearkivForsideKontaktSitemapEngelskNorsk
NCE-SE.NO > Nyheter > Ikke-oljerelaterte bedrifter på banen

Nyheter

Ikke-oljerelaterte bedrifter på banen

Bedrifter som ikke er olje- og gassrelaterte har kommet sterkere på banen. De ønsker flere industrimasterstudenter fra Høgskolen i Buskerud og Vestfold enn tidligere år. – Vi ønsker å synliggjøre oss som bedrift for studentene og høyskolen, sier Jon Eivind Thrane i Esko-Graphics Kongsberg.

Speedintervju HBV. Foto NCE SE

Linn-Ingrid T. Brekke har søkt på industrimasterstudiet i Systems Engineering og gjennomfører her speedintervju med Eskos Jon Eivind Thrane (t.h) og Ole Morten Løver. Foto: NCE SE

Partnerbedriften i NCE Systems Engineering er med i industrimasterprogrammet i Systems Engineering for første gang. Konkurransen om de beste studentene er hard bedriftene i mellom. Både studenten og bedriften må selge seg inn.

– En av fordelene til Esko er at vi er en internasjonal virksomhet som i liten grad er påvirket av konjunkturer i for eksempel olje og gass, sier Thrane som er R&D Manager i Esko.

– På grunn av utviklingen i markedet er det færre plasser i subsea-bedrifter i år. Høyskolen klarer allikevel å opprettholde tilsvarende antall plasser i industrien som i fjor, siden bedriftene som er med i partnerprogrammet er en god miks av bransjer som ikke har de samme utfordringene samtidig, sier rådgiver Silja Sverreson Gulbrandsen ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV), Norwegian Institute of Systems Engineering.

Verdifull arbeidskraft
– Vi ser langsiktig på eget rekrutteringsbehov og ønsker å skape en kontinuerlig prosess for rekruttering av unge talenter, sier Thrane. – I tillegg tror vi at unge, motiverte mennesker med utdannelse som passer bedriften, raskere kan gjøre nytte for seg i prosjektene vi kjører. Dermed blir dette delvis en langsiktig rekrutteringsprosess og delvis en god kortsiktig tilgang på verdifull arbeidskraft. Vi har stor tro på at studentene som tar masterprogrammet vil bidra i vårt produktutviklingsarbeid.

Esko er en global leverandør av integrerte løsninger for emballasje og etiketter, skilt og display, kommersiell trykking og forlagsbransje.

– Systems Engineering og Lean Product Development er en del av kulturen i Esko og konsernet Danaher som vi er en del av. Vi skal praktisere og forbedre oss på metodikken studentene lærer om, sier Thrane. – Etter at masterstudiet er over, regner vi med at både vi og studentene ønsker å fortsette arbeidsforholdet, sier han, og legger til at de er på jakt etter en person som har faglig styrke, samarbeidsevner, egne ambisjoner og planer, og som er motivert.

Ingeniør – sykepleier – ingeniør
Esko intervjuet mange potensielle kandidater. En av dem var Linn-Ingrid T. Brekke. Hun har bachelor i både informatikk og automatisering, og er utdannet sykepleier fra Høgskolen i Telemark.

– Jeg jobber som sykepleier i Øyeblikkelig hjelp avdelingen til Porsgrunn kommune, men jeg savner å jobbe med teknologi og data. Bedriften jeg er på jakt etter er den som trenger min kompetanse, også kompetansen jeg har tilegnet meg som sykepleier. Jeg kan mye om kommunikasjon, takler ulike typer mennesker og fungerer godt i team- og prosjektarbeid. Dette kan fint overføres til ingeniørbedrifter, sier Brekke.

– Får hele pakka med studiet
Brekke ønsker å ta industrimaster i Systems Engineering (SE) fordi kunnskap om SE gir henne muligheter i alle fagområder.

– Jeg får både teoretisk kunnskap og praktisk erfaring samtidig. Jeg får hele pakka og dette er det eneste studiet i Norge som har et sånt gunstig opplegg, sier hun. I løpet av to dager har Brekke vært på intervju hos Eltek, Esko, GKN Aerospace og Kongsberg Defence Systems.

– Inntrykket mitt av bedriftene er veldig godt, og denne måten å komme i kontakt med dem på er genial. Vi får bedre og andre muligheter. Skolen blir bindeleddet mellom deg som student og bedriftene. Dersom jeg får plass på studiet, ser jeg for meg at bedriften gir meg muligheten til å bidra i deres arbeid – at de ser på meg som en ressurs og bruker bakgrunnen jeg har, sier Brekke.

97 intervjuer på to dager
Det er niende gang HBV kjører speedintervjuer i samarbeid med bedrifter som er med i industrimasterprogrammet i Systems Engineering. Det er en hektisk dag for både studenter og bedrifter. Antall intervjuer varierer fra én til seks for hver student, og de har 20 minutter på seg til finne ut om det er match. I løpet av to dager var det lagt opp til 97 intervjuer av 47 kandidater til studiet.

Speedintervjurunden må studentene gjennom for å få ansettelse hos en av bedriftene som er med i programmet. De som kommer inn på industrimasterstudiet studerer 50 % av tiden og jobber 50 % hos en av bedriftene. Studentene kaller studiet “drømmestudiet”.

Linn-Ingrid T. Brekke. Foto: NCE SE
Linn-Ingrid T. Brekke har søkt på industrimasterstudiet i Systems Engineering. Hun har bachelor i både informatikk og automatisering og er utdannet sykepleier fra Høgskolen i Telemark. Foto: NCE SE


 Utskriftsvennlig versjon
Skrevet 28.04.15Faktaboks master i Systems Engineering
  • Norwegian Center of Expertise Systems Engineering (NCE SE) og Høgskolen i Buskerud og Vestfold har bygget opp Norsk Institutt for Systems Engineering som tilbyr Industrimasterstudiet

  • Systems Engineering er en helhetlig måte å løse kompliserte utfordringer på ved hjelp av kompetanse og teknologi

  • Studiet er lagt opp slik at studentene er utplassert hos én av partnerbedriftene til høyskolen 50 % av studietiden og mottar lønn. Ingen andre høyskoler eller universiteter i Norge tilbyr per i dag den samme ordningen

  • Internasjonale teknologibedrifter i verdensklasse er partnere, med Kongsberg-bedriftene som førende

  • Teknologibedriftene på Kongsberg utgjør en global kompetanseklynge med Systems Engineering som felles kjernekompetanse