BildearkivForsideKontaktSitemapEngelskNorsk
NCE-SE.NO > Nyheter > Spilte opp i det grenseløse

Nyheter

Spilte opp i det grenseløse

Janove Ottesen – mannen bak musikken og tekstuniverset til rockebandet Kaizers Orchestra ga næringslivsfolk på Kongsberg en grenseløs musikalsk smakebit under Næringslivsdagen på Kongsberg Jazzfestival.

Janove Ottesen. Foto: Elin Svilaas

Janove Ottesen satte seg ved pianoet og trollbandt næringslivet med fremføring av ”Fioletta Fioletta”. Alle foto: NCE SE/Elin Svilaas

Det er tredje gang at partnerbedriften i NCE Systems Engineering, Kongsberg Næringsforum, avholder en egen næringslivsdag under jazzfestivalen. I sin åpningstale understreket daglig leder i Kongsberg Næringsforum, Nils Willy Gullhaugen, betydningen av samspillet mellom jazzfestivalen som kulturinstitusjon og næringslivet i byen.

– En av de største suksessfaktorene for næringslivet, er at folk vil komme hit og bo her. I den sammenheng er samarbeidet mellom næringslivet og jazzfestivalen en viktig arena, sier Gullhaugen.

Temaet under årets seminar var ”Grenseløst”. Foredragsholdere reflekterte over oppgaven foran en fullsatt sal.

Musikkeksport
Frontfigur i det tidligere bandet Kaizers Orchestra, Janove Ottesen, fortalte en spennende historie om hvordan bandet ble bygget opp til å bli et av Norges viktigste rockeband gjennom tidene. Han avslørte hvordan gutta i bandet la strategien om å gjøre uventede ting med instrumentene, skrive tekster og komponere rytmer som overrasket og definere noe publikum ikke var vant til.

– Å leve av musikk handler om forarbeidet. Spillingen er bare prikken over i´en, resonnerte Ottesen.

I 2013 solgte bandet ut én hel uke i operaen sammen med Kringkastingsorkesteret. Så var det slutt etter avskjedskonserten i Stavanger. Men tro ikke at Ottesen har gått i dvale av den grunn.

– I 2001 sa jeg at vi skal bli Norges beste liveband. I dag sier jeg at jeg skal lage Norges største musikkeksport. Det jobber jeg med nå, og ja – dere kan godt le, men jeg kommer til å hoppe!, smilte Janove Ottesen før han satte seg ved pianoet og trollbandt næringslivet i fem minutters spontanfremføring av ”Fioletta Fioletta”.

Nils Willy Gulhaugen KNF
Nils Willy Gulhaugen fra Kongsberg Næringsforum åpnet Næringslivsdagen under jazzfestivalen for tredje år på rad.

Kommunereform
Fylkesmann Helen Bjørnøy svarte på sin grenseløse oppgave med en innføring i kommunereformen. Hun var tydelig på at dette trolig er den viktigste reformen regjeringen har iverksatt.

Bjørnøy sier at en effektiv kommunesektor og en effektiv offentlig sektor kommer høyt på lista over det som etterspørres av næringslivet. I den forbindelse ba hun næringslivet engasjere seg i reformen.

– Det er fornuftig å diskutere hvorvidt det er samsvar mellom kommunens samlende oppgaver og den kommunestrukturen vi har i dag, sier Bjørnøy.

Kommunereformen ble startet i mai 2014. Innen utgangen av juni 2016 skal alle kommuner ha fattet vedtak om saken, og i juni 2017 skal Stortinget behandle og vedta ny kommunestruktur.

Foredragsholdere under Næringslivsdagen. Foto: NCE SE/Elin Svilaas
Temaet under årets seminar var ”Grenseløst”. Foredragsholdere reflekterte over oppgaven foran en fullsatt sal. Fra venstre: Fylkesmann i Buskerud Helen Bjørnøy, konserndirektør Trond Bentestuen i DNB Personmarked og tidligere Kaizers Orchestra-sjef Janove Ottesen.

Kommunikasjon
Næringslivets representanter fikk også en grundig innføring i hvordan DNB hadde jobbet for å bedre sitt omdømme etter krisen i 2008. Konserndirektør Trond Bentestuen i DNB Personmarked Norge bød på bankens strategi om å få til aktiviteter i markedet som gjorde at folk og kunder måtte ta stiling.

Han viste flere reklamefilmer, som kulminerte med den etter hvert verdensberømte George Clooney-filmen som ble lansert i Norge for å få folk til å spare fremfor å satse på flaksen.

– Dagen etter var vi på TV-stasjoner over hele verden. Dette overrasket kundene våre, oss selv og nær sagt alle. Vi visste at vi var på rett vei og at vi klarte å levere på en endringsprosess, sa Bentestuen.

Han poengterte at mye av endringskraften lå i hvordan banken valgte å anlegge sin kommunikasjonsstrategi i markedet.

Verdier
Grenseløsheten ble og svært godt dokumentert av Hanne Johnsen og Kristina Hesjedal Schnell i SOS Barnebyer. Kongsberg Jazzfestival har i mange år samarbeidet om prosjektet Kongsberg Jazzhus i Malawi i Sørvest-Afrika.

Kongsbergssamfunnet har samlet inn fire millioner kroner til Malawi Gjennom de siste ti årene. I dette arbeidet har næringslivet stått sentralt.

Avslutningsvis på seminaret ble årets Servicepris delt ut. Kongsberg Næringsforum, Høgskolen i Buskerud og Vestfold og Laagendalsposten har stått for kåringen. Jernia Magnussen fikk prisen for andre gang. Det er Laagendalspostens lesere som har stemt frem vinneren.


 Utskriftsvennlig versjon
Skrevet 02.07.15