BildearkivForsideKontaktSitemapEngelskNorsk
NCE-SE.NO > Nyheter > Kompetanseprogram gjør underleverandører mer innovative

Nyheter

Kompetanseprogram gjør underleverandører mer innovative

– Skal vi henge med fremover må vi hele tiden utvikle oss og være på hugget. Kompetanseprogrammet gjør oss raske, smidige og fleksible, sier Tarald Nomeland i Oswo. Bedriften er leverandør til Kongsberg Maritime (KM). KM samarbeider med NCE Systems Engineering og Innovasjon Norge om programmet som skal gjøre både dem selv og leverandørene mer konkurransedyktige.

Lean Forum BTV hos KA

– Fokuset vi har fått internt og måten programmet har blitt tatt i mot på i organisasjonen er det mest positive, sier Tarald Nomeland, økonomi- og personalsjef i Oswo, (nummer to fra høyre). Her på besøk hos Kongsberg Automotive, Hvittingfoss. Foto: NCE SE

Subseadivisjonen i Kongsberg Maritime har invitert seks av sine sentrale underleverandører til å delta i kompetanseprogrammet. Divisjonen har stort sett all vareproduksjon hos underleverandører. Siktemålet er å fortsatt ha mye produksjon i Norge.

Kommunikasjonen har blitt klarere og tydeligere
– Programmet betyr mye for måten vi følger opp vår drift og produksjon på. Verktøyene, systemene og tankegangen vi får er med på å gjøre oss mer innovative. Vi har fokus på struktur og et stort antall små forbedringer, sier økonomi- og personalsjef Nomeland i Oswo.

Bedriften har fått opp all informasjon på veggtavler hvor de kjører morgenmøter. Resultatet er bedre planlegging og klarere og tydeligere kommunikasjon. Dette styrker også miljøet og samholdet i bedriften.

– Programmet er veldig viktig for fremdriften og motivasjonen internt. Ressursene vi har til rådighet eksternt er kjempegode og vi får mye praktisk hjelp, sier Nomeland. – Dette er et langsiktig og evigvarende prosjekt. Vi ser at om vi gjør dette riktig, gir det flere resultater på sikt.

De ansatte i Oswo er involvert i forskjellige forbedringsteam. Bedriften skal også gjennomføre bredere opplæring av alle ansatte i Lean.

Setter fokus på hele verdikjeden
Knut Sandbakken i SINTEF Raufoss Manufacturing AS er rådgiver for Oswo. Han bidrar med opplæring og veiledning i tankesett, verktøy og metoder innen Lean. Han opplever en positiv stemning i hele organisasjonen.

– Oswo har fortsatt en lang vei å gå på forbedringsreisen, men de gyver på og er engasjerte. Både ledelse og medarbeidere har vist både vilje og evne til endring og forbedring, sier Sandbakken. – Fortsetter de slik, kommer resultatene i form av økt produktivitet og enda bedre kvalitet. Kort og godt vil det systematiske og involverende forbedringsarbeidet bidra til enda triveligere og mer konkurransedyktige arbeidsplasser. 

Sandbakken sier Kompetanseprogrammet er med på å bringer kunde og leverandør nærmere hverandre.

– Det øker forståelsen for hverandres situasjoner. Det settes fokus på hele verdikjeden på tvers av organisasjoner. Samarbeidet er bra for sluttproduktet og for kundeopplevelsen. Det gjør både KM og Oswo mer konkurransedyktige, sier han. (Saken fortsetter under bildet).

Kompetanseprogram, et samarbeid mellom Innovasjon Norge, NCE Systems Engineering og Kongsberg Maritime. Foto: NCE SE
Subseadivisjonen i Kongsberg Maritime samarbeider med NCE SE og Innovasjon Norge om kompetanseprogrammet. Fra venstre: Prosjektleder i LUP Truls E. Moe, Marion Emilsen Frydenlund i Innovasjon Norge, og Kongsberg Maritimes Kjell Gjestad. Foto: NCE SE

Møter den globale konkurransen sammen
De seks leverandørene som er med i programmet er: Norautron, Fosstech, Hadelandprodukter, Kristiansand Skruefabrikk, Flåtnes Elektro-Mek og medlemsbedriften i NCE SE, Oswo.

– Vi blir stadig mer konkurranseutsatt i det globale markedet, sier Kjell Gjestad, Vice President, Supply Chain, Subsea Division i Kongsberg Maritime. – Vi må bli mer kostnadseffektive, finne smarte måter å jobbe på og bli gode på Lean-metoder. Sammen med leverandørene etablerer vi en forbedringskultur og har fokus på kvalitet, leveringspresisjon og kostnadseffektivitet.

Samarbeidet kan føre til mer innovasjon
– At et industrilokomotiv som Kongsberg Maritime ønsker et tettere samarbeid med strategiske leverandører og stiller krav til dem, styrker leverandørene på nye områder. De blir mer uavhengige, og står sterkere mot andre kunder og i nye markeder. Det ligger også et potensial i at dette samarbeidet fører til mer innovasjon, sier Marion E. Frydenlund, seniorrådgiver i Innovasjon Norge.

Kompetanseprogrammet er i regi av NCE SEs Leverandørutviklingsprosjekt (LUP), og skaffet midler fra IN. Prosjektleder i LUP Truls E. Moe har i løpet av våren besøkt de seks bedriftene som er med i prosjektet.

– Alle leverandørene er veldig positive til programmet. De er takknemlige for å være med og fornøyde med rådgiverne, sier Moe.


 Utskriftsvennlig versjon
Skrevet 07.09.16Fakta
  • Leverandørutviklingsprosjektet (LUP) i NCE SE har definert et kompetanseprogram

  • Programmet har fått navnet Network for Supplier Innovation hvor Subseadivisjonen i Kongsberg Martitime samarbeider med LUP i NCE SE og Innovasjon Norge for å gjøre både dem selv og leverandørene mer konkurransedyktige

  • LUP er drivverket mellom NCE SEs partnere, akademia og leverandører for å bedre konkurranseevnen og styrke forholdet mellom kunde og leverandør

  • Målet er å utvikle små- og mellomstore bedrifter til fortsatt å være attraktive leverandører for de store industrilokomotivene både i og utenfor Kongsberg

  • LUP er en nøytral partner som initierer samarbeid for at leverandørene skal stå sterkere og kunne møte kravene som stilles

  • LUP samarbeider tett med VRI Buskerud, Innovasjon Norge, Kongsbergregionen, Kongsberg Næringsforum, Høgskolen i Buskerud og Vestfold, Notodden Utvikling, K-tech og Lean Forum BTV