Begeistret av Kongsberg
Skrevet 18.09.14Administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge er begeistret over det Kongsberg-industrien har å by på. Hun støttes av sin styreleder Per Otto Dyb.

false

Styreleder i Innovasjon Norge, Per Otto Dyb (t.v.) sammen med administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth og styreleder i NCE SE Odd Guldsten. FOTO: NCE SE/Per Skøien

Hovedstyret og toppledergruppen til Innovasjon Norge, anført av styreleder Per Otto Dyb og administrerende direktør Anita Krohn Traaseth, besøkte kompetanseklyngen på Kongsberg torsdag. NCE Systems Engineering i Kongsberg var vertskap for delegasjonen som talte 22 personer.

Viktig formidling
– Etter å ha besøkt Kongsberg tenker jeg på viktigheten av at min generasjon - som vokste opp på 1970-tallet - ikke skal bli historieløse i forhold til industriutviklingen i Norge. Som leder i Innovasjon Norge er det viktig å formidle utviklingen av Kongsberg-miljøet til nye ambisiøse gründere, sier Krohn Traaseth.

Den ferske innovasjonsdirektøren, som begynte i jobben sin mandag denne uken, var full av lovord om det hun fikk oppleve i kompetanseklyngen på Kongsberg.

– Jeg er gjennomgående begeistret. Uavhengig av hvor vi er fra i Norge, kan vi være stolte av Kongsberg, sier hun.

Det er bare knappe 14 dager siden sist Anita Krohn Traaseth besøkte Kongsberg. Da gjestet hun morgensamlingen til Waterhole Kongsberg, og holdt foredrag foran et smekk fullt lokale med begeistrede tilhørere fra byens næringsliv. Foredraget ble omtalt i flere digitale kanaler og sosiale medier.

Innholdsrikt program
Foruten en buss-omvisning i Teknologiparken fikk ledelsen i Innovasjon Norge servert en rekke foredrag i lokalene til FMC Technologies.

Styreleder Odd Guldsten i NCE SE fortalte historien om Kongsbergklyngen, mens dekan Duy Tho Do fra Høgskolen i Buskerud og Vestfold ga en leksjon om høgskolens samarbeidsrolle med næringslivet.

Innovasjon Norge fikk høre om Buskerud fylkeskommune som utviklingspartner fra utviklingssjef Kjersti Bærug Hulbakk, og de fikk et lynkurs i Systems Engineering fra instituttleder Leif Næss i Norwegian Institute of Systems Engineering (NISE).

Mot slutten av dagen sto foredrag om forskningssamarbeid på programmet. Dette sto administrerende direktør Frode Island Bergan i Kongsberg Devotek for. Bergans foredrag om Knowledge Based Development (KBD) ble eksemplifisert gjennom KBD-prosjektet i FMC Technologies. Dette sto Claus Andersen og Michael Nihei fra FMC Technologies for.

Hva skjer når briter og nordmenn går sammen ut i verden? Svarene fikk delegasjonen av administrerende direktør Stig Asak i Marshall Norway AS. Og på tampen av dagen ble Innovasjon Norge kjent med strategi for utvikling av ny business fra administrerende direktør Svein-Olav Torø i Kongsberg Innovasjon AS.

– Norge bør være stolte
Leder i hovedstyret i Innovasjon Norge, Per Otto Dyb, hadde selv sin første ingeniørjobb i Kongsberg. I 1979 fikk han sommerjobb Kongsberg Våpenfabrikk (KV). Derfor var det ekstra stas å komme tilbake til klyngen av teknologibedrifter som er tuftet på tradisjonene fra KV.

– Jeg ser at innovasjonen lever i aller høyeste grad på Kongsberg. Det lover godt for fremtiden, sier Per Otto Dyb.

Han understreker at Kongsberg-industrien på en utrolig bra måte har klart å bygge seg opp igjen etter KV-krisen i 1987.

– Jeg må jo dra linjene tilbake til 1814, og til grunnleggeren av Kongsberg Våpenfabrikk, Paul Stenstrup. I lys av dette, mener jeg at Kongsberg er Norges teknologikrybbe. Norge bør være stolte av dette miljøet. Kongsberg er et eksempel til etterfølgelse i forhold til samarbeidet inne i Teknologiparken. Det unike er at samarbeidet går på tvers av virksomheter som driver med vidt forskjellige ting, oppsummerte styreleder Per Otto Dyb i Innovasjon Norge.Hovedstyret og toppledergruppen i Innovasjon Norge besøkte Kongsberg-industrien torsdag. FOTO: NCE SE/Per Skøien