Resultater i verdensklasse
Skrevet 16.02.15– Å utvikle kompetanse, jobbe kontinuerlig, og virkelig bruke tid på Gemba-nære prosesser og mennesker, er de viktigste erfaringene vi har gjort oss, sa fabrikksjef ved Kongsberg Automotive Hvittingfoss, Martin Jonsson til deltakerne under nettverksmøtet i Lean Forum BTV hos KA Hvittingfoss.

Lean Board Room Kongsberg Automotive

Hver morgen har Kongsberg Automotive Hvittingfoss statusmøter i “Lean Board Room” som ligger midt i produksjonslokalet. Foto: NCE SE/Elin Svilaas

Kongsberg Automotives avdeling Hvittingfoss åpnet dørene til nettverket i Lean Forum BTV (Buskerud Telemark og Vestfold) for å gi et innblikk i bedriftens filosofi og praksis – som har gitt resultater i verdensklasse.

– Det er spennende å dele erfaringer omkring Lean med andre bedrifter og bransjer og se hvordan folk håndterer lignende utfordringer i andre settinger, sier Jonsson. – Jeg og mitt team hadde mange interessante og givende diskusjoner med kompetente ledere fra andre virksomheter.

NCE Systems Engineering (SE) har vært en av initiativtakerne for å utvide Lean Forum Telemark til også å omfatte Buskerud og Vestfold.

Best i Buskerud
Over 50 deltakere fra forumets bedrifter møtte opp i lokalene til KA Hvittingfoss.

– Den gode oppslutningen viser at bedriften er kjent for å ligge langt fremme på dette området og at det er store muligheter for å lære fra dem, sier Tor Lømo-Hansen, leder i interimsstyret i Lean Forum BTV. – Tidligere har vi hatt flere nettverksmøter i Lean Forum Telemark og besøkt bedrifter i Grenland. Etter at vi utvidet BTV-regionen er det viktig å se på de beste bedriftene i Buskerud og Vestfold også. KA Hvittingfoss er nok en av de aller beste Lean-bedriftene i Buskerud.

Gemba Walk
Deltakerne fikk omvisning ”på gulvet” – i Gemba.

– Det er inspirerende å se hvordan andre bedrifter effektiviserer, optimaliserer og unngår sløsing, sier Lars Flåtnes i Flåtnes Elektro-Mek. Bedriften er leverandør til Kongsberg Maritime og er med i deres kompetanseprogram Network for Supplier Innovation.

Teknologisk Institutt (TI) tilbyr Lean-opplæring og bistand til implementering av Lean i bedrifter. Derfor er det viktig for oss å se bedrifter som har oppnådd gode resultater i sitt Lean-arbeid, hvordan de jobber og hvilke erfaringer de har gjort seg, sier Viggo Johannesen, Seniorrådgiver Virksomhetsutvikling i TI.

GembaWalk hos Kongsberg Automotive

Etter en gjennomgang av Kongsberg Automotives historie fikk deltakerne en Gemba Walk ledsaget av åtte mellomledere. Foto: NCE SE/Elin Svilaas